De magie van de zomervakantie!

Ah, eindelijk zomervakantie. Het is de magische tijd van het jaar waarin schoolboeken worden opgeborgen, rugzakken in de hoek worden gegooid en kinderen wekenlang kunnen genieten van vrijheid en avontuur. Maar er is ook de kans op verveling, wat voor veel ouders een bron van angst is. Wist je dat de zomervakantie niet alleen leuk is, maar ook enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je kind? En ja, daar hoort ook verveling bij! In deze blog neem ik je mee in het belang van de zomervakantie voor kinderen en waarom we verveling eigenlijk moeten omarmen.

De welverdiende pauze

Na een jaar vol strakke schema’s en routines, lange schooldagen en huiswerk, hebben kinderen net als volwassenen behoefte aan een pauze. Niets is fijner dan zes weken zomervakantie. Het is een perfecte tijd om die dagelijkse routine los te laten. Even helemaal niets. De ultieme periode om te ontspannen, stress te verminderen en zowel mentaal als fysiek te herstellen. Het is een kans om de batterij weer op te laden en fris aan het nieuwe schooljaar te beginnen.

Creativiteit laten stromen

De vrije tijd van de zomervakantie geeft je kind de kans om zijn creativiteit te verkennen en te ontwikkelen. Zonder de structuur van school heeft je kind de tijd om te spelen, te experimenteren en nieuwe hobby’s te ontdekken. Misschien ontdekt je kind wel een nieuwe passie of een verborgen talent! Schilderen, knutselen, muziek maken, schrijven of spelen met LEGO. De vrije tijd van de zomervakantie stimuleert niet alleen de creativiteit, maar helpt ook bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden, cognitieve vaardigheden en zelfexpressie.

Op avontuur

De zomervakantie is ook het perfecte moment om op avontuur te gaan! Of het nu gaat om kamperen, naar een pretpark gaan, of een dagje naar het strand of varen, al deze ervaringen helpen je kind om de wereld om zich heen te ontdekken. Met deze avonturen stimuleer je de nieuwsgierigheid, vergroot je de kennis en maak je je kind meer wereldwijs. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nou niet van een goed avontuur?

Lekker actief zijn

Zomervakantie betekent ook lekker veel buiten zijn! Buiten spelen, fietsen, zwemmen, voetballen of gewoon lekker ravotten, dit draagt allemaal bij aan de gezondheid en het welzijn van je kind! Het is ook goed voor de motoriek. En wie wil er nou niet genieten van de zon en een goede dosis vitamine D?

Sociale vaardigheden en vriendschappen

De zomervakantie biedt volop mogelijkheden om vriendschappen te onderhouden, nieuwe vrienden te maken en sociaal te zijn. Door samen te spelen, te communiceren en conflicten op te lossen, ontwikkelt je kind zijn sociale vaardigheden. Dit is belangrijk voor de emotionele en sociale groei.

Leren gaat altijd door

De zomervakantie biedt talrijke leermogelijkheden buiten school om. Buiten spelen, musea bezoeken, de natuur in, koken – aan elke uitstap of activiteit kleeft wel iets educatiefs en levert inspiratie op. En ja, ook dat eindeloze gebruik van telefoons en tablets levert leermogelijkheden op. De leesvaardigheden blijven op peil, maar bied je kind vooral ook een boek of tijdschrift aan. 😉 Door op een andere manier te leren, stimuleer je de nieuwsgierigheid en wordt leren een leuke activiteit, soms zonder dat je kind het doorheeft!

Vervelend!

Daar is hij dan, dat beruchte woord: verveling. Datgene waar zoveel ouders een hekel aan hebben. Dat oneindige gehang op de bank, niet weten wat te doen en nergens zin in hebben. Maar geloof het of niet, verveling is goed voor je kind! Het speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Vervelen stimuleert de creativiteit; je kind wordt gedwongen om creatief na te denken en nieuwe manieren te bedenken om zichzelf te vermaken. Dit kan leiden tot de meest onverwachte ideeën en spelletjes. Verveling draagt ook bij aan de zelfstandigheid en het probleemoplossend vermogen. Je kind leert na te denken over wat het wil doen en hoe hij/zij dat kan bereiken. Het bevordert zelfredzaamheid en zelfvertrouwen, en geeft ook rust. Er is geen druk vanuit school en geen haast om iets te bedenken. De zomervakantie duurt immers ‘maar’ zes weken. Je kind kan dus in alle rust bedenken wat hij/zij wil gaan doen. Deze rust en verveling helpt je kind ook om zich bewust te worden van zijn/haar eigen gedachten en gevoelens, en het verbetert de concentratie. Daarnaast leert je kind door verveling intrinsieke motivatie, oftewel motivatie vanuit zichzelf. Je kind moet zelf nadenken over wat hij/zij wil doen, waardoor het gemotiveerder is om het zelfbedachte idee uit te voeren en af te maken. Laat je kind dus vooral lekker vervelen en zelf een oplossing bedenken voor wat hij/zij kan gaan doen!

Conclusie

De zomervakantie is een fantastische tijd vol mogelijkheden voor je kind! Het biedt de nodige rust, stimuleert de creativiteit, geeft avontuur aan het leven en versterkt sociale vaardigheden. En ja, zelfs verveling heeft dus zijn voordeel! Door zich te vervelen, leert je kind creatief te zijn, zelfstandig te denken en nieuwe interesses te ontdekken. Dus laten we de zomervakantie omarmen en geef je kind de vrijheid om te genieten, te leren en zich soms zelfs een beetje te vervelen. Want juist dat maakt de zomervakantie zo bijzonder!

Fijne zomer! ☀️

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op!

Wil je jouw kind net dat ene zetje zelfvertrouwen geven en met een lege geest beginnen aan het nieuwe schooljaar? Meld je kind dan aan voor een coachtraject!