De niet-hoogsensitieve ouder en het hoogsensitief kind
Wanneer jouw kind hoogsensitief is, maar jij een niet-hoogsensitieve ouder bent kan het soms behoorlijk botsen. Jullie begrijpen elkaar niet. Je kind heeft het idee dat je hem of haar niet snapt of niet serieus neemt. Jij vindt misschien dat je kind soms gewoon even door moet bijten en zich niet moet aanstellen. Of je bedoelde het misschien niet zo boos, maar je kind is nu vreselijk overstuur. En dat snap jij dan weer niet. Het is soms best ingewikkeld om met elkaar om te gaan. Zeker wanneer je jouw kind niet snapt, maar hem of haar wel heel graag wil begrijpen. In dit blog neem ik je mee in hoe je als niet-hoogsensitieve ouder met jouw hoogsensitieve kind kan omgaan. Waar je op kan letten, maar ook wat de voordelen zijn van jullie verschillen!
Niet-hoogsensitieve ouder
In eerdere blogs schreef ik over wat hoogsensitief is, hoe je het herkent en gaf ik tips om hiermee om te gaan. Maar wat nu als je een niet-hoogsensitieve ouder bent en daar met je hoogsensitieve kind tegenaan loopt. Niets is vervelender dan je kind niet goed kunnen begrijpen en hier woorden om krijgen. Maar je kunt er zelf niets aan doen dat jij niet hoogsensitief bent en dat is niet erg. Niet-hoogsensitieve ouders en hoogsensitieve kinderen kunnen juist heel goed samen. Jullie verschil in temperament heeft ook zo zijn voordelen!
Voordelen van een niet-hoogsensitieve ouder hebben
Naast dat jullie dus erg verschillen van temperament zijn er wel veel voordelen voor een hoogsensitief kind die wordt opgevoed door een niet-hoogsensitief persoon.
Je hoogsensitief kind beleeft meer avontuur!
Doordat jij niet hoogsensitief bent zul je sneller nieuwe plaatsen en dingen proberen en ontdekken. Als jouw kind dit aankan en dit op een gegeven moment leuk vindt, zal hij of zij sneller leuker vinden om nieuwe dingen te proberen. Vaak hebben hoogsensitieve kinderen meer tijd en overtuigingskracht nodig om nieuwe dingen te proberen. Niet-hoogsensitieve ouders zullen hun kind sneller door deze fase heen helpen.
Je kunt je kind evenwicht en houvast bieden
Wanneer je kind overprikkeld is of wordt overweldigd door angst, verdriet, woede of een andere emotie, ben jij degene die minder last heeft van de situatie. Daardoor ben jij in staat om je kind tot rust te brengen en houvast te bieden. Jij kan misschien de situatie op dat moment beter overzien en daardoor rustig reageren. In zo’n situatie zal jouw reactie aanstekelijk werken op je kind. Probeer dus niet mee te gaan in de reactie van je kind. Onthoud dat je kind het niet expres doet, maar waarschijnlijk de boel niet overziet. Handel vanuit jouw rust en wijsheid.
Je zult je kind makkelijker beschermen
Een hoogsensitieve ouder zal waarschijnlijk in bepaalde situaties minder snel zijn of haar mond opentrekken of voor zijn of haar kind opkomen, dan jij. Jij, als niet-hoogsensitieve ouder, durft vaak eerder en beter je kind te beschermen. Jij zal niet zo snel weglopen voor confrontaties, sterke prikkels of je terugtrekken.
Je bent waarschijnlijk communicatief redelijk sterk
Je zal waarschijnlijk zonder aarzeling kunnen zeggen wat er in je omgaat en hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt. Hierdoor leert jouw hoogsensitief kind hoe een volwassene kan denken en met dingen omgaat. Daarnaast zul je makkelijker jouw emoties uiten waar je kind bij is. Hierdoor leert je kind dat het normaal is dat emoties er zijn en dat je hier over kunt praten.
Aandachtspunten voor niet-hoogsensitieve ouder
Allereerst is het belangrijk dat je gaat accepteren dat je hoogsensitieve kind anders is en reageert op dingen dan jij. Je kind stelt zich echt niet aan, probeert je echt niet te manipuleren of jij als ouder faalt niet in het opvoeden. Om te kunnen accepteren dat je kind anders is dan jij, kan het helpen om te kijken naar wat jij allemaal leuk vindt aan je kind. Maar misschien is het nog wel belangrijk om eens open en eerlijk naar jezelf te zijn en te kijken wat je heel irritant, vreemd, frustrerend en teleurstellend eraan vindt. Het kan namelijk zijn dat je er oprecht verdriet van hebt en er aan moet wennen. Dan kunnen deze twee stappen jou helpen.
Pas wanneer je dit hebt geaccepteerd en het verdriet hebt verwerkt, kun je werken aan het
oplossen van het ‘probleem’ en je eigen oplossing ervoor bedenken.
Je kind ervaart de wereld anders dan jij
En dat is niet erg, maar het is belangrijk dat je dit beseft. Je kind doet niet alsof of het vraagt niet om extra aandacht, maar de wereld kan hem of haar soms overweldigen. Probeer je kind te begrijpen. Vraag naar hoe je kind over bepaalde situaties denkt en of je hem of haar ergens mee kan helpen. Je kan ook aan andere mensen vragen hoe zij over jouw kind denken. Soms helpt het als je vanuit een ander perspectief kijkt. Verwacht vooral niet van je kind dat hij of zij hetzelfde leuk of interessant vindt als jij of dat hij of zij in hetzelfde tempo loopt. Je kind heeft soms de tijd nodig om dingen leuk te vinden of in jouw tempo te lopen. Oefen geen druk op hem of haar uit. Geef je kind de tijd die hij of zij nodig heeft en accepteer als het anders gaat dan jij zou willen.
Je zult je vaak ongeduldig voelen
Jouw tempo is misschien hoger dan dat van je hoogsensitieve kind. Zoals eerder beschreven heeft jouw kind gewoon wat meer tijd nodig om tot een beslissing te komen. Geef je kind ook die ruimte. Als je een vraag stelt en niet meteen antwoord krijgt, wees dan niet ongeduldig. Je kunt beter vragen of je kind de vraag begrijpt en/of hij of zij over de vraag nadenkt dan dat je ongeduldig en boos wordt. Dit werkt alleen maar averechts. Je kind zal zenuwachtig worden, niet weten wat hij of zij fout deed of helemaal geen keuze kunnen maken of antwoord kunnen geven.
Je woorden en volume kunnen te sterk zijn
Niet alleen een luide stem, maar ook je woordkeuze kunnen te sterk zijn voor je kind. Hoogsensitieve kinderen communiceren vaak op basis van gedachten, stemgebruik, hints en nuances. Jij zal daarentegen directer zijn in je communicatie. Wat voor een hoogsensitief kind hard binnen kan komen. Hij of zij zal jouw woorden op een totaal andere manier horen dan hoe jij het misschien bedoeld hebt. Met name kritiek of boosheid, maar ook suggesties zijn vaak lastig voor een hoogsensitief kind. Hij of zij zal overprikkeld raken door deze manier van communiceren en zal daardoor niet meer goed horen wat de inhoud van het gesprek is. Je kind kan zijn eigen gedachten of woorden dan niet meer kunnen horen of uitspreken.
Het betekent natuurlijk niet dat je nooit boos kan worden op je kind of hem of haar kan corrigeren. Let alleen op dat je op een rustige en duidelijke manier tegen je kind praat. Het is ook belangrijk dat je geen afschrikwekkende voorspellingen van de consequentie geeft. Probeer uitleg te geven waarom je iets zegt of leg uit wat de mogelijke consequenties zijn, zonder dat je dus je kind afschrikt. Let er wel op dat je niet zoveel praat dat je kind stil wordt. Ook in dit proces heeft je kind tijd nodig om dingen te verwerken.
Je kunt je kind saai vinden
Een hoogsensitief kind kan in jouw ogen saai overkomen. Hij of zij trekt zich graag terug, is graag stil en kan lang nadenken over bepaalde onderwerpen, heel anders dan jij misschien bent. Accepteer dit en kijk naar de dingen die jullie wel samen leuk vinden en waar jullie samen energie uithalen.
Geef je kind de ruimte
Wanneer je kind overprikkeld is, stelt het zich niet aan. Het geeft aan dat er een grens bereikt is. Het is dan belangrijk dat je als niet-hoogsensitieve ouder je kind de ruimte geeft. Ga vooral geen diepgaande gesprekken aan of een drukke activiteit starten. Jouw kind heeft op dat moment behoefte aan rust, ruimte, tijd en misschien wel privacy.
Leer je kind kennen
Je bent nu op het punt aangekomen dat je je kind graag beter wil leren kennen. Dat is heel mooi en waardevol! Het is aan jou om de juiste signalen van je hoogsensitief kind op te pikken en te ontdekken. Onderzoek van wat en wanneer je hoogsensitieve kind overprikkeld is. Ga samen ontdekken wat je kind op zo’n moment nodig heeft. Misschien wil je kind even rustig lezen, onder de douche/in bed gaan of gewoon lekker even knuffelen met je. Door samen te ontdekken wat voor een hoogsensitief kind jouw kind is, leren jullie ook samen de hoogsensitiviteit te accepteren en ontdekken jullie misschien wel leuke activiteiten om samen te doen. Samen worden jullie een heel mooi team!
Vergeet vooral niet lekker veel tijd samen door te brengen en veel te knuffelen. Jij bent de houvast en de veilige haven voor jouw hoogsensitieve kind!
Weten of je kind echt hoogsensitief is? Doe dan hier de hoogsensitief test!
Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit blog nog vragen hebben? Neem dan gerust contact op!