Help, hoe kan ik mijn hoogsensitief kind opvoeden?!

Het opvoeden van een hoogsensitief kind is niet altijd even makkelijk. Zeker als je niet weet dat je kind hoogsensitief is of als je niet weet hoe je hier mee om kan gaan. Kinderen die hoogsensitief zijn reageren anders wanneer je boos op hen wordt en raken sneller overprikkeld. Hierdoor kunnen ze erg emotioneel reageren. In dit blog neem ik je mee in het opvoeden van een hoogsensitief kind, hoe je jouw kind het beste kunt benaderen en hoe je jouw kind kunt leren om met zichzelf om te gaan.

Hoogsensitief

Het zenuwstelsel van een hoogsensitief kind is gevoeliger voor zintuigelijke prikkels. Het kost voor een hoogsensitief kind dan ook meer energie om al deze prikkels te verwerken. Deze prikkels worden intenser ervaren en dieper verwerkt dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Kinderen die hoogsensitief zijn, zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken. Ze zijn gevoelig voor stemmingen van anderen en zijn gevoelig voor woorden en opmerkingen van anderen.

Juist doordat de prikkels intenser ervaren worden en dieper verwerkt worden, kan het intens genieten van de mooie en kleine dingen van het leven. Je kind zal zeer empathisch zijn en daardoor goed weten wat een ander nodig heeft.

Maar toch is het niet altijd makkelijk voor jou of je kind om hiermee om te gaan. Daarom geef ik je een aantal tips om het opvoeden van een hoogsensitief kind makkelijker te laten verlopen.

Tips voor het opvoeden van een hoogsensitief kind

1. Help je kind hoogsensitief zijn als iets moois en positief te zien

Het is soms lastig voor je kind om hoogsensitief als iets moois of positief te zien. Je kind kan zich namelijk alleen voelen, niet begrepen of anders voelen. Dat is jammer, want het is nergens voor nodig. Daarom is het fijn als je kind het als iets moois en positiefs gaat zien! Want dat is het zeker! Je kind is niet anders dan anderen. Wie is nu hetzelfde?! Laat je kind weten dat het mooie en positieve van hoogsensitief zijn is dat het zich goed kan inleven in anderen. Hij of zij begrijpt vaak veel beter dan een ander wat diegene nodig heeft of wat een groep nodig heeft. Het heeft oog voor detail, waardoor hij of zij intens geniet van de kleine dingen of ziet wanneer iets scheef hangt of iets anders is.

Daarnaast is een hoogsensitief kind zeer creatief! Dit kan op kunstzinnig gebied zijn, maar ook op oplossingsgericht gebied of met woorden. Allemaal mooie en positieve dingen aan hoogsensitief zijn! Ga ook samen met je kind op zoek naar de voordelen van hoogsensitief zijn! Wat vindt je kind zelf!

2. Leer je kind goed voor zichzelf zorgen

Een hoogsensitief persoon is vaak zo gericht op andere mensen, dat het soms vergeet om ook goed voor zichzelf te zorgen. Ze gaan vaak hun eigen grens voorbij. Ga samen met je kind op zoek naar zijn of haar prikkelgrens. Wat geeft veel prikkels en wanneer wordt het teveel? Door goed op je grens te letten, voorkom je overprikkeling. Ga samen met je kind na wat hij of zij nodig heeft om weer op te laden. Leer je kind aan om na veel prikkels even uit te rusten. Dus na schooltijd niet meteen achter de tv te gaan zitten of de telefoon of iPad te pakken, maar drink eerst samen een kopje thee of laat je kind eerst even een rustige activiteit doen. Dit kan zowel na negatieve prikkels, maar ook zeker na positieve prikkels! Want of ze prikkels nu negatief of positief zijn, het blijven veel prikkels en daar moet je kind even van bijkomen Bied dus duidelijkheid en structuur aan. Of dit na schooltijd is, een activiteit of naar bed gaan is, strakke bedtijden, duidelijke routines, naar bed gaan, eten en thuiskomen van school het helpt om op te laden.

Hierdoor ontstaat er orde in de hersenchaos die er soms kan ontstaan. He kind kan hierdoor anticiperen op wat komen gaat.

3. Wees terughouden met drukke omgevingen

Natuurlijk kun je niet altijd drukke omgevingen vermijden, maar het doseren van deze omgevingen helpt. Het kost jouw hoogsensitief kind veel energie om al deze prikkels uit deze omgevingen te verwerken. Dat is niet erg, maar door veel blootstelling aan drukke omgevingen kan je kind overprikkeld raken. Je kind zal hierdoor feller, bozer of verdrietiger reageren dan normaal. Soms heb je dagen dat je gewoon van drukke plek naar drukke plek moet, biedt je kind dan ruimte aan om ergens even op te laden. Neem even iets langer de tijd om buiten te staan voordat je weer ergens naar binnen moet. Of laat je kind even ergens rustig een boekje lezen.

Maar bespreek vooral met je kind wat hij of zij fijn vindt om even op te laden op een dag vol prikkels. Wat kunnen jullie afspreken? Wat heeft je kind misschien wel van jou nodig?

4. Leer je kind met zichzelf omgaan

Een hoogsensitief kind kan dus flink emotioneel worden. Zeker wanneer het overprikkeld is, maar ook omdat het stresssysteem van iemand die hoogsensitief is anders lijkt te werken. Wanneer je kind emotioneel is en daardoor boos, fel of verdrietig reageert, leg dan uit dat dit oké is. Echter wanneer het echt gaat schreeuwen mag je natuurlijk je kind verwijzen naar een andere plek om daar te schreeuwen. Wanneer je kind uit de emotie is, nodig hem of haar uit om weer bij je te komen zitten. Dan kunnen jullie samen bespreken wat er is gebeurd en hoe je kind/jullie het de volgende keer anders zouden kunnen doen. Op langer termijn laat dit vaak zien dat kinderen uit zichzelf kunnen zeggen dat de emotie omhoog komt of dat ze overprikkeld zijn. Vaak weten ze dan ook wat ze op zo’n moment nodig hebben.

Dit werkt beter dan wanneer je je kind gaat toespreken. Boos worden, stem verheffen of straffen komt extra hard aan bij kinderen die hoogsensitief zijn. Zeker in zulke situaties ziet je kind vaak zijn eigen gedrag ook niet aankomen of heeft het zijn of haar gedrag (nog) niet onder controle.

5. Wees bewust van de impact van je woorden

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor woorden of opmerkingen van anderen. Dit kan zijn wanneer iemand boos op hen is, in een boze bui, maar ook in een gesprek. Ze kunnen woorden over-analyseren en betrekken vaak de woorden extreem op zichzelf. Probeer dus bij je woorden context en uitleg te geven. ‘Gewoon’ en ‘daarom’ zijn geen antwoorden waar een hoogsensitief kind iets mee kan.

Probeer daarnaast geen direct oordeel te geven over iets wat je kind zegt. Laat hem of haar uitpraten. Vraag desnoods door als je het niet helemaal begrijpt als of jij een andere kijk erop hebt. Een oordeel geven over iets waar je kind over nadenkt of anders over denkt kan hem of haar het gevoel geven dat hij of zij iets niet goed doet.

Tot slot, wees eerlijk en oprecht. Ga niet om de hete brei heen draaien. Je kind voelt je toch wel aan en heeft haarfijn door dat je woorden niet overeenkomen met je lichaamstaal.

6. Geef je kind tijd om tot actie te komen

Mensen die hoogsensitief zijn hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken of een opdracht uit te voeren. ‘Even een nachtje over slapen’, is heel passend voor iemand die hoogsensitief is. Ze moeten vaak de informatie op zich laten inwerken. Als ze eenmaal weten wat ze willen of weten hoe ze een opdracht moeten uitvoeren maken ze ook minder fouten. Of maken ze vaak de juiste keuze voor zichzelf.

Tevens is het belangrijk dat je je kind de tijd geeft om aan nieuwe situaties of omgevingen te wennen. Bereidt je kind ook voor op nieuwe situaties en wat komen gaat. Wanneer een hoogsensitief persoon in een positieve omgeving bevindt, functioneert hij of zij beter, zelfs beter dan iemand die niet hoogsensitief is.

Kortom, het opvoeden van een hoogsensitief kind is niet moeilijk als je maar weet waar je rekening mee kan houden!

Wil je meer weten over hoogsensitief? Neem dan gerust een kijkje bij mijn andere blogs!

Wil je weten of je kind hoogsensitief is? Doe dan de hoogsensitief test!

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact op.