Hoogsensitief kind en feestdagen: De magie ontdekken
Sinterklaas is (bijna) in het land en de feestdagen liggen voor ons! Voor de meestekinderen is dit een periode vol verwachting, vreugde en feestelijkheden. Maar voor een hoogsensitief kind kunnen deze feestdagen een behoorlijke uitdaging zijn. Hoe leuk ze ook zijn, voor hoogsensitieve kinderen brengen ze vaak een stortvloed aan prikkels en overweldigende drukte met zich mee. Als ouder van een hoogsensitief kind wil je de feestdagen zo gezellig, leuk en relaxt mogelijk doorbrengen. Je wil ervoor zorgen dat je kind de feestdagen zonder overprikkeling doorstaat. In deze blog neem ik je mee in de wervelwind van de feestdagen en deel ik tips en inzichten om de rust en balans te geven die jouw hoogsensitieve kind nodig heeft. Wat kan je voor je kind doen en wat heeft jouw kind nodig tijdens deze betoverende tijd? ⭐️
De betovering van de feestdagen
Zoals je in eerdere blogs hebt kunnen lezen, hebben hoogsensitieve kinderen prachtige kenmerken. Ze kunnen namelijk intens genieten van hun omgeving, zijn gevoelig voor subtiele details en hebben ook een sterk ook voor details. Ze nemen alle prikkels in zich op. In de aanloop naar Sinterklaas en Kerst worden kinderen overspoeld met feestelijke prikkels. Supermarkten liggen vol met pepernoten en chocolade, de geur van versgebakke
n speculaas vult de lucht, speelgoedwinkels stralen uitnodigend met cadeautjes, op tv zie je reclames vol feestdagensfeer en overal klinkt Sinterklaas- en kerstmuziek. Op school bereiden kinderen zich voor op Sinterklaas, zetten ze misschien hun schoen, en zingen ze vrolijke liedjes. Zodra Sinterklaas v
ertrokken is, volgt vrijwel direct de kerstsfeer in de klas. Het is dan ook begrijpelijk dat kinderen voortdurend herinnerd worden aan de komende feestdagen. En hoewel deze periode gezellig is, brengt ze vaak ook enige spanning met zich mee. De opwinding en de overvloed aan prikkels kunnen vooral bij hoogsensitieve kinderen leiden tot overprikkeling.
De uitdaging van de feestdagen
Hoe gezellig die betovering van feestdagen ook zijn, kunnen ze voor een hoogsensitief kind ook een behoorlijke uitdaging worden. De wereld om ons heen transformeert plotseling in een sprankelend en bruisend spektakel. De knipperende lichtjes, het drukke winkelcentrum met talloze mensen, luide muziek en overal glinsterende decoraties – al deze zintuigelijke informatie kan overweldigend zijn voor hoogsensitieve kinderen. Door alle prikkels en overweldiging kunnen ze gemakkelijk overprikkeld raken. Het emmertje van je kind loopt over. Ieder kind reageert weer ander op overprikkeling, maar veelvoorkomende symptomen zijn:
1. Vermoeidheid
Overprikkeling vergt veel energie van een hoogsensitief kind. Ze kunnen zich snel uitgeput voelen, zelfs na korte uitstapjes of feestelijke activiteiten.
2. Angst en overweldiging
De continue blootstelling aan prikkels kan angst en overweldiging veroorzaken. Hoogsensitieve kinderen kunnen angstig worden door alle drukte om zich heen of de grote hoeveelheid mensen of ze kunnen gestrest raken door alle verwachtingen van cadeaus en sociale interacties.
3. Emotionele uitbarstingen
Naast vermoeidheid het meest herkenbare en opvallendste symptoom van overprikkeling. Door de intense omgeving hebben hoogsensitieve kinderen vaak moeite met het reguleren vanhun emoties, waardoor ze emotionele uitbarstingen kunnen krijgen. Ze worden boos, gaan huilen of raken extreem gefrustreerd.
4. Fysieke oncomfortabele sensaties
Ook kunnen hoogsensitieve kinderen last krijgen van fysieke ongemakken ervaren, zoals hoofdpijn, buikpijn of gevoeligheid voor fel licht of harde geluiden.
Samen meer stralen tijdens de feestdagen🌟
Als ouders van een hoogsensitief kind is het belangrijk om tijdens de feestdagen goed alert te zijn op deze tekenen van overprikkeling en je kind erbij te helpen. Alleen op die manier kunnen jullie nog meer stralen tijdens de feestdagen.
1. Herken de signalen
Leer de signalen herkennen die erop wijzen dat je kind overprikkeld is. Dit kan variëren van onrustig en huilerig zijn tot teruggetrokken en vermoeid zijn.
2. Creëer een feestelijke thuisbasis
Maak thuis een plekje waar je kind zich terugtrekken wanneer de prikkels te intens worden. Denk aan een gezellig hoekje met kussens, knuffels, boeken of iets anders waarmee het zich kan ontspannen.
3. Plan momenten van rust
Tussen alle feestelijke activiteiten door is het belangrijk om momenten van rust in te plannen. Maak bijvoorbeeld tijd voor een ontspannen wandeling in het bos, lees een feestelijk boekje voor, of ga simpelweg samen op de bank zitten zonder afleiding. Zeker voor jonge kinderen helpt het vaak om even te slapen tussen door.
4. Open communicatie
Praat met je kind over hoe het zich voelt en wat hem of haar kan helpen om zich beter te voelen tijdens de feestdagen. Moedig daarnaast je kind aan om zijn of haar emoties te uiten en ondersteun hem of haar bij het vinden van manieren om met de prikkels om te gaan. Vaak weten kinderen heel goed wat wel en niet helpt, alleen willen wij het graag voor ze invullen. Door het gesprek met je kind aan te gaan kan het jou en je kind helpen om de juiste beslissingen te maken tijdens de feestdagen.
5. Realistische verwachtingen
Stel realistische verwachtingen tijdens de feestdagen. Begrijp dat niet alles perfect hoeft te zijn. Geef je kind de ruimte om zichzelf te zijn en dingen in zijn of haar eigen tempo te doen.
6. Kies bewust de feestelijke gebeurtenissen met de juiste mensen
Niet alle feestelijke gebeurtenissen zijn geschikt voor hoogsensitieve kinderen. Nu je bijvoorbeeld weet dat een druk winkelcentrum overweldigend kan zijn, kan je weloverwogen keuzes maken over wat wel en niet prettig is voor een hoogsensitief kind. Geef prioriteit aan diegene die de minste stress en overprikkeling oplevert en vermijd die dingen die te intens zijn voor je kind.
7. Bereid je kind voor op wat komen gaat
Voorbereiding is het halve werk! Waarom bereiden we wel ons kerstdiner voor, maar niet onze kinderen op wat er komen gaat? Soms schiet dit er volkomen bij in, maar voor hoogsensitieve kinderen is dit iets wat heel veel spanning weg kan nemen! Dus waarom ook niet en bereid je kind voor op wat er komen gaat. Maak samen een kalander met wanneer het een schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas en/of kerst wordt gevierd, waar je het viert en met wie!
8. Van uitdaging tot betovering
Help je kind om met zijn of haar gevoeligheid om te gaan. Leer technieken aan die helpen om met de prikkels om te gaan, waardoor de overprikkeling niet de overhand neemt. Dit kan een ademhalingsoefening zijn of mindfulness, maar ook het herkennen van wanneer je kind overprikkeld raakt en zich dus op tijd even terugtrekt.
9. Geniet, geniet, geniet
Ondanks de uitdagingen kunnen de feestdagen ook een bron van vreugde en gezelligheid zijn. Maak mooie herinneringen en geniet van de magie van dit mooie seizoen.
10. En tot slot: knuffelen, knuffelen en nog eens knuffelen!
Mijn favoriet, het knuffelmoment. Ik kan het niet vaak genoeg beschrijven, maar als je je wil opladen en je je fijn wilt voelen ga dan lekker knuffelen met iemand waar je je goed bij voelt! Door te knuffelen maak je oxytocine aan. Ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat we dieper verbonden zijn met onszelf en anderen en het geeft ons het gevoel van plezier! Vraag natuurlijk wel of je kind behoefte heeft aan een knuffel, maar meestal vinden ze dit heel fijn om zich op te laden en zich beschermd te voelen!
Dus, terwijl Sinterklaas en zijn Pieten weer het land binnenkomen en de kerstversiering langzaam maar zeker tevoorschijn komen, laten we de magie van de feestdagen omarmen en samenwerken om alle hoogsensitieve kinderen en hun lieve ouders een vrolijke en relaxte tijd te bezorgen. De feestdagen zijn een tijd van betovering, en met de juiste ondersteuning kunnen we deze magie samen ontdekken en vieren! 🎁🎄🪄
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op!
Alvast hele fijne feestdagen! 🪅