Hoogsensitief, wat is dat?

Voel je de sfeer in een ruimte ook zo goed aan? Ben je gevoelig voor harde geluiden, geuren en blikken van mensen? Ben je na een drukke dag met veel mensen om je heen, uitgeput en verlang je naar een warm bad of je bed? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Of ben je erachter gekomen dat je hoogsensitief bent, maar wil je er meer over weten? Lees dan dit blog! Hierin leg ik je uit wat hoogsensitief is, wat de kenmerken zijn en geef ik antwoord op de vraag of hoogsensitief hetzelfde is als hooggevoeligheid.

Wat houdt hoogsensitief zijn in?

Om te beginnen is hoogsensitiviteit een persoonlijkheidskenmerk en dus geen stoornis. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking bezit dit mooie persoonlijkheidskenmerk. Het zenuwstelsel van mensen die hoogsensitief zijn is gevoeliger voor zintuiglijke prikkels. De innerlijke werking ervan kost meer tijd en energie dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Tevens worden de prikkels van hoogsensitieve personen diepgaander verwerkt.

Hoogsensitieve personen zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken waar anderen (nog) niets opmerken. Veel hoogsensitieve personen voelen een diepe verbinding met mensen, dier en de natuur. Ze hebben een goede intuïtie en hebben een rijk gevoelsleven en worden snel geraakt door de schoonheid van details.

Echter is hoogsensitief ook overprikkeld raken, niet tegen harde geluiden kunnen en gevoelig zijn voor sfeer. Mensen die hoogsensitief zijn staan meer open voor prikkels van buitenaf, waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken. Ze hebben dan meer behoefte aan een rustige omgeving en activiteiten, zoals wandelen in de natuur of het nemen van een warm bad.

Hoogsensitief en hooggevoeligheid is dat hetzelfde?

Veel mensen halen de begrippen van hoogsensitief en hooggevoeligheid door elkaar maar er is een groot verschil tussen deze twee begrippen. Waar hooggevoeligheid over een emotionele reactie gaat, gaat het bij hoogsensitief over het aantal prikkels dat binnenkomt in de hersenen. Mensen die hoogsensitief zijn kunnen overemotioneel reageren, maar het is geen bepaalde factor voor hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve personen raken uitgeput door de hoeveelheid prikkels die zij gedurende de dag hebben ervaren en niet alleen door emoties.

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kent twee hoofdkenmerken:

  1. Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor het opmerken van prikkels.
  2. Een hoogsensitief persoon verwerkt prikkels diepgaander.

Het is niet zo dat de zintuigen van een hoogsensitief persoon beter werken, maar prikkels trekken wel eerder de aandacht. Een hoogsensitief persoon ergert zich al snel aan een kriebelend label van een trui en ervaart achtergrondgeluid sneller als storend.

Daarnaast nemen ze gedetailleerder, subtieler en intenser waar dan de meeste mensen in hun omgeving.

Ze voelen zich in veel sociale situaties niet op hun gemak en hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken. Tevens kijken ze vaak in sociale situaties eerst de kat uit de boom, om zeker te weten dat het ‘veilig’ is.

Daarnaast hebben ze een diep en rijk gevoelsleven en voelen stemmingen en sferen goed aan. Ze zijn ook snel geraakt door schoonheid van kunst, muziek en de natuur en emoties van anderen ervaren ze intenser. Tevens komen hoogsensitieve personen vaak verlegen over hoewel ze dat niet zijn.

Ze zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch. Ze hebben moeite met plannen en organiseren, met het aangeven van hun grenzen en functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden. Echter zijn ze gevoeliger voor stress, spanningen en fysieke klachten en hebben daar vaker last van.

Daarnaast zijn hoogsensitieve personen gevoeliger voor pijn en hebben ze een gevoelig lichaamssysteem en kunnen ze snel en heftig reageren op warmte en kou, voedsel, alcohol en cafeïne.

Verder zijn ze erg zorgzaam, hebben ze oog voor de behoeften van anderen en kunnen ze goed luisteren en kunnen zich goed inleven in anderen.

 

Wil je weten of jij ook hoogsensitief bent? Doe dan hier de hoogsensitief test!

Of herken je jouw kind hierin? Doe dan deze hoogsensitief test!

Vind je het lastig om met je hoogsensitiviteit om te gaan en wil je daar graag hulp bij? Neem dan gerust contact op!

Of wil je liever nog meer lezen over hoogsensitiviteit? Lees dan dit boek!