Leeftijdskenmerken hoogsensitief kind

Helaas bestaat er nog geen feilloze manier om te bepalen of een baby zich zal ontwikkelen tot een hoogsensitief kind. Sommige kinderen zijn al vanaf hun geboorte hoogsensitief, andere kinderen ontwikkelen dit pas later. Soms twijfel je of je kind hoogsensitief is, zeker wanneer het nog niet kan praten. Reageert het zo overstuur omdat het hoogsensitief is of is er iets anders aan de hand. Maar ook wanneer je kind al wat ouder is, is het soms lastig te zien. In dit blog zal ik van de geboorte tot twaalf jaar leeftijdskenmerken beschrijven. 

Pasgeboren baby’s – Hoe herken je een hoogsensitieve baby

Hoogsensitieve baby’s huilen over het algemeen meer bij stere (over)prikkeling dan andere baby’s. Echter zijn het niet per definitie huilbaby’s. Het gaat om baby’s die van slag zijn na veel (kraam)bezoek, negatieve stemming van de ouders, veel geluiden om zich heen of  speelgoed die voor veel prikkelingen zorgt.

Daarnaast zijn hoogsensitieve baby’s vaak erg oplettend. Ze maken al snel oogcontact met de ouders en volgen hun bewegingen.

Echter hoeft het niet zo te zijn dat een hoogsensitieve baby veel huilt. In veel gevallen zorgen ouders (bewust of onbewust) dat de omstandigheden precies goed zijn voor de baby.

Rond de zes maanden hebben sensitieve baby’s vaak veel meer moeite met slapen. Dit wordt vaak veroorzaakt door overprikkeling. Dit kan door een drukke slaapkamer zijn, maar ook door een of meerdere dagen naar het kinderdagverblijf/oppas. De enigheidsfase is vaak een moeilijke periode voor een hoogsensitieve baby. In deze fase is de hechting van groot belang. Voor een hoogsensitief kind is het heel belangrijk om veiligheid en geborgenheid te ervaren.

Een hoogsensitief kind tussen 1 en 5 jaar

Een hoogsensitief kind in deze leeftijd ervaart vaak problemen met verandering en overprikkeling. Dit heeft vaak te maken met weerstand en problemen, zoals wijzigingen in het ritme van de dag, vreemd eten, van spelen overstappen naar eten of slapen, de overgang van verzorger of de geboorte van een broertje of zusje. Daarnaast krijgt een hoogsensitief kind in deze leeftijd last van angsten door spannende of enge films of verhalen.

Het helpt een hoogsensitief kind om zoveel mogelijk voorspelbaarheid te creëren in het dagelijks leven. Voorbereiden op de overgangsfasen van spelen naar eten of slapen, vertellen wie komt oppassen of wie wanneer thuis is en betrekken bij veranderingen, is vaak helpend.

Een hoogsensitief kind tussen 5 en 12 jaar

Dit is de leeftijd waarop de talenten tot bloei komen. Ze zijn buitengewoon nieuwsgierig, creatief en hebben een verrassend inzicht in de wereld. Een hoogsensitief kind kan een onverwacht talent laten zien op het gebied van muziek, tekenen, rekenen of biologie.

Ze worden zich steeds meer bewust van consequenties van hun eigen behoedzaamheid en komen met onverwachte eigen oplossingen.

Daarnaast wordt een hoogsensitief kind in deze leeftijd zich steeds meet bewust van de emotionele sfeer in het gezin en de zorgvuldigheid van het onderlinge contact.

Een hoogsensitief kind heeft zeer veel voordeel bij rust, regelmaat en orde. Dit is vaak de leeftijd waarbij ruzie met broers en zussen een hoogtepunt bereikt. In deze fase is het belangrijk dat er een time-out inzet kan worden. Dit is niet als straft bedoeld, maar wordt ingezet om rust te creëren.

Een hoogsensitief kind van deze leeftijd wordt vaak geconfronteerd met veel activiteiten (sport, kinderfeestjes, spelen met vriendjes), videospelletjes, televisie en internet. Hierin is het belangrijk dat de activiteiten beperkt worden. Neem een stap terug na een drukke dag, plan niet alles achter elkaar en stop op tijd met televisie kijken en gamen. Veel kinderen verwerken de prikkels van overdag in de nacht. Wat zich bij hoogsensitieve kinderen vaak uit in heftig dromen. Daarnaast kunnen ze door de hoeveelheid activiteiten, televisie kijken en gamen overprikkeld raken. Dit uit zich vaak in driftaanvallen of woede-uitbarstingen. Ze kunnen ongestructureerd chaotisch of lijken ADD of concentratieproblemen te hebben. Tevens kunnen ze last krijgen van hun maag of hoofd.

Twijfel je na het lezen van dit blog nog of jouw kind hoogsensitief is? Doe dan de hoogsensitief test!

Meer weten of hoogsensitief en kinderen? Lees dan ook dit blog!

Heb je naar aanleiding nog vragen of wil je graag hulp? Neem dan gerust contact op!

Of wil je nog meer weten over het hoogsensitieve kind? Lees dan dit boek!