Waarom geniet een hoogsensitief persoon intens van de lente?

De lente is vaak het favoriete seizoen van een hoogsensitief persoon. De dagen worden weer langer, de zon schijnt steeds vaker en de temperatuur loopt hoger op. De lente is begonnen! Na een donkere winter, krijg je weer een energie boost en sta je vaak een stuk positiever in het leven. Je bent vaak productiever en voelt je energieker, en dat allemaal door de lente! Wat is het toch een mooi seizoen. Maar waarom geniet je als hoogsensitief persoon zo intens van de lente? Dat zal ik je in dit blog uitleggen!

1. Meer daglicht

Het grote verschil alleen al met de winter is dat we in de lente meer daglicht hebben. Meer daglicht heeft een positief effect op de gezondheid. Een hoogsensitief persoon is sneller overprikkeld, heeft over het algemeen eerder kans op angsten of depressies en is eerder vatbaar voor stress. Vooral in de winter heeft een hoogsensitief persoon hier sneller last van. Meer daglicht kan daarom enorm helpen om negatieve prikkels tegen te gaan. Door meer daglicht voel je je productiever, het stresshormoon wordt verlaagd en je voelt je over het algemeen positiever en meer tevreden.

Door weinig daglicht ervaart je eerder een gebrek aan slaap. Iemand die hoogsensitief is en te weinig slaap heeft, is extra gevoelig voor overprikkeling. De lente is daarom ideaal voor een hoogsensitief persoon. De lente geeft je gezondheid en immuunsysteem een boost! Er zit veel vitamine D in de lucht wat je een opgewekt en vrolijk gevoel geeft. Vijftien tot dertig minuten met je gezicht en je handen in zonlicht kan al genoeg zijn voor de hele dag!

2. Positieve mindset

Meer zonlicht zorgt ook voor een positieve instelling. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij de mensen om je heen. Als hoogsensitief persoon ben je gevoeliger voor de stemmingen van de mensen om je heen, hoe fijn is het dan dat ook zij een positievere instelling hebben! De lente is een seizoen waarin iedereen zich vaak wat vrolijker en energieker voelt. Geniet hiervan en laat jezelf op met deze positieve prikkels!

3. Mentale schoonmaak

Mensen krijgen vaak de neiging om in de lente een voorjaarsschoonmaak te houden. Dit kun je in je leefomgeving doen, maar het kan ook op mentaal niveau. Je krijgt weer een frisse kijk op het leven. Je positieve mindset komt je tegemoet. Dit is dan ook het juiste moment om een mentale schoonmaak te houden. Als hoogsensitief persoon voel je je vaak niet goed bij mensen met een negatieve mindset. De gevoelens die daarbij komen kijken, neem je over waardoor je meer piekermomenten krijgt en jezelf rot gaat voelen. Dat is zo jammer nu jij juist weer positiever gaat denken. Door een mentale schoonmaak te houden kun je nagaan welke personen jou wel positieve energie geven en waar je jezelf goed bij voelt. Dit kan soms heel lastig zijn, omdat de mensen die je negatieve energie geven je wel dierbaar zijn. Echter moet je soms ook goed aan jezelf denken en is het beter om als hoogsensitief persoon mensen om je heen te hebben die jou wel die positieve energie geven. Hierdoor is het soms beter om afstand te nemen en dierbare mensen los te laten.

De mentale schoonmaak kun je natuurlijk ook op andere gebieden doen. Levert datgene wat je doet jou nog voldoende energie en positieve gevoelens op? Op die manier houd je een mentale schoonmaak en zorg je dat jouw energiebalans, jouw positieve mindset steeds meer kan groeien.

4. De natuur in

De natuur is vaak een helpende omgeving voor hoogsensitieve personen om te ontprikkelen, om zichzelf weer op te laden. Je voelt je dan vaak een met de natuur. Hoe mooi is het om dan tijdens de lente lekker de natuur in de gaan. In de lente komt de natuur weer in bloei! De bomen en planten krijgen weer groene blaadjes, de bloemen krijgen weer hun mooie kleur en er worden weer jonge dieren geboren.

Alleen al door veertig minuten in de natuur te zijn, wordt je mentale welzijn verbeterd! Je humeur wordt verbeterd, je concentratie en je zelfvertrouwen krijgt een boost en eventuele depressieve gevoelens worden minder! Als dat nog geen win-win is! De natuur is voor een hoogsensitief persoon dus zeker een natuurlijk medicijn.

5. Geniet van de kleine dingen

Als hoogsensitief persoon geniet je veel meer van de kleine dingen. Elk klein detail zal jij opmerken, vaak eerder dan iemand die niet hoogsensitief is. Je geniet vaak ook intenser van de dingen om je heen. Intens ergens van genieten kan voor meer vreugde zorgen. Dit kan al van een vlinder die voorbij vliegt, of de eerste warme zonnestralen op je huid tot een lammetje dat springt in de wei. Je kunt oprecht genieten en gelukkig worden van de kleine dingen in het leven en de lente is daar het uitstekende seizoen voor! We nemen afscheid van de donkere winter en verwelkomen met open armen het heerlijke, mooie, groeiende en bloeiende lente!

Ik zeg hup de zon, ga de natuur in en ruim je hoofd op! Geniet van de lente en doe er je voordeel mee, want als hoogsensitief persoon is dit jouw seizoen!

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit? Neem dan een kijkje op deze pagina.