40% van kinderen met overgewicht is aangekomen door corona

Twee op de vijf kinderen met overgewicht is aangekomen tijdens de eerste lockdown. Dat is 40 procent van de kinderen die al overgewicht hadden voor de eerste lockdown. Van kinderen die geen overgewicht hebben is een op de vijf aangekomen tijdens de eerste lockdown. Wat is hier de oorzaak van en wat betekent dat voor de tweede lockdown? Wat kun je als ouders hieraan doen? Dat lees je allemaal in dit blog!

Gewichtstoename door andere leefstijl

Een representatief onderzoek van het UMC Maastricht toont aan dat er een gewichtstoename is ontstaan door een andere leefstijl bij kinderen. Kinderen eten en drinken ongezonder, bewegen minder en gaan later naar bed.

Een op de drie kinderen geeft aan méér ongezonde snacks te eten tijdens de corona-crisis. Net als dat een op de vijf kinderen aangeeft meer suikerhoudende dranken (Cola, Fanta, niet-natuurlijke vruchtendranken) te drinken. Het aantal kinderen dat meer dan zes glazen suikerhoudende dranken drinkt is tijdens de corona-crisis verdubbeld. Daarnaast laat het onderzoek ook zien dat kinderen gemiddeld minder bewegen dan voor de corona-crisis.

Gebrek aan beweging

Naast dat kinderen ongezonder zijn gaan eten bewegen ze ook minder. Gemiddeld 75 procent van de kinderen is tijdens de eerste lockdown 51 minuten minder gaan bewegen op een dag. Waar veel kinderen normaal lopend of met de fiets naar school gingen, op school gymlessen hadden of buiten speelden, blijven ze nu binnen. Met name kinderen met overgewicht vullen de weggevallen bewegingsminuten niet op. Hierdoor ontstaat er steeds een groter gat tussen de actieve en passieve kinderen en neemt het lichaamsgewicht toe. Er ontstaat een disbalans tussen de voeding en het bewegen. De hoeveelheid calorieën die het kind binnenkrijgt wordt niet omgezet in energie, omdat het niet beweegt. Wat betekent dat het kind de calorieën niet verbrandt en dus aankomt. Dit heeft vaak nog geen gevolgen op korte termijn, maar op lange termijn wel.

Risico’s van gewichtstoename

Het allergrootste risico van gewichtstoename is de kans op overgewicht en het krijgen van obesitas. In Nederland heeft 15 procent van de kinderen overgewicht. Daarvan heeft 1 á 2 procent obesitas. Kinderen met overgewicht hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en hart- en vaatziektes. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat mensen met overgewicht of obesitas vatbaarder zijn om corona te krijgen. Gelukkig is ook uit onderzoek gebleken dat kinderen minder vatbaar zijn, maar met overgewicht vergroot het helaas wel iets de kans op corona bij kinderen.

Kortom, door meer (ongezond) te snacken en minder bewegen kom je aan en wordt de kans op overgewicht of obesitas verhoogd. Wat weer leidt tot allerlei nare risico’s. Kinderen zijn minder vatbaar voor het virus zelf, maar des te meer voor de gevolgen ervan. Men maakt zicht zorgen over deze ontwikkelingen in de lockdown waar we nu in zitten. Als een op de vijf kinderen zonder overgewicht en gemiddeld 40% kinderen met overgewicht meer zijn aangekomen tijdens de eerste lockdown, wat zijn de gevolgen dan voor de tweede lockdown? Gelukkig mogen kinderen tijdens deze lockdown nog wel buitenspelen en naar hun sportvereniging, maar wat kun je als ouder nog meer doen?

Tips om de kans op overgewicht te verkleinen tijdens de tweede lockdown

  • Zorg voor een vast dagritme met duidelijke eetmomenten, zodat er tussendoor niet of minder gesnoept wordt.
  • Vraag vriendjes of vriendinnetjes te spelen en ga naar buiten. Dat mag in deze tijd gewoon nog!
  • Bied gezonde tussendoortjes aan.
  • Kies voor gezonde eetgewoontes (groente, fruit en volkoren producten).
  • Eet gevarieerd. Wissel geregeld van groente, fruit en volkoren producten.
  • Kies voor magere producten (magere vlees en magere of halfvolle melkproducten).
  • Zorg dat je kind voldoende water drinkt op een dag (een liter per dag).
  • Ga online-sporten en houdt het gymschema van school aan. Er staan veel online-gymlessen, beweeg challenges en danslessen op het internet.
  • Doe tussen het werken door bewegingspelletjes (als is het maar 10 minuten). Denk aan twister, touwtje springen, vies-en-lekkertje.
  • Ga bewegend leren. Is het kind met rekenen bezig met meters en kilometers, ga dat eens lopen of daadwerkelijk opmeten. Of is je kind bezig met grammen en kilogrammen laat dat eens voelen door middel van voorwerpen (bakstenen, flessenwater, ect.). Dit kan ook met taalspelletjes. Ook op het internet vind je hier weer veel voorbeelden van.
  • Laat je kind 60 minuten per dag bewegen.

Nog vragen naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact op!

Wil je de eerste stap zetten naar een gezonder levensstijl voor jouw kind? Start vandaag nog het GroeiZelf traject kind met overgewicht en meld je dan hier aan!