Overgewicht bij kinderen

In Nederland heeft ongeveer 15% van alle kinderen overgewicht, waarvan ongeveer 2% ernstig overgewicht heeft (obesitas). Overgewicht brengt verschillende risico’s met zich mee, wat we niet willen voor kinderen. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind en wil dan ook dat zijn kind gezond is. In dit blog neem ik je daarom mee in het onderwerp overgewicht. Ik zal beschrijven wat overgewicht is, welke risico’s het met zich meeneemt en wat je er aan kunt doen om het te voorkomen.

Wat is overgewicht?

Iemand met overgewicht heeft te veel lichaamsvet en is zwaarlijvig. Vaak ontstaat overgewicht op het moment dat iemand voor een lange tijd meer calorieën eet dan dat er calorieën worden verbrand. De energie wat binnenkomt en niet nodig is op dat moment, slaat het lichaam op in de vorm van vet. Dat is handig, want als er dan een keer geen voedsel beschikbaar is, kan je het vet gebruiken om er energie uit te halen. Maar wanneer je een lange tijd meer eet dan je aan energie verbrandt of nodig hebt, draag je veel meer vet mee dan nodig is.

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van overgewicht. Sommige kinderen hebben meer spiermassa of een zwaarder skelet. Andere kinderen hebben bijvoorbeeld een bredere bouw, waardoor ze zwaarder zijn. Echter over het algemeen komt overgewicht door te veel eten. Dit kan zijn door gebrek aan beter weten van ongezond en gezond voedsel. Tevens kan het door genetische invloed zijn. Kinderen met een genetische aanleg tot obesitas komen gemakkelijk aan als ze meer calorieën eten dan ze verbranden. Daarnaast kan het ook door emotie komen, ook wel emotie-eter genoemd. Dit zijn kinderen die eten om hun emoties te onderdrukken. Maar voor alle factoren geldt, gezond eten en voldoende beweging zijn de belangrijkste basis voor een gezond gewicht.

Meten en wegen

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat het gewicht van je kind is. Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je of je kind qua gewicht goed zit? Dit kan berekend worden met de BMI-meter van het Voedingscentrum.

Daarnaast kan het handig zijn om in de gaten te houden hoeveel calorieën je kind gemiddeld op een dag binnenkrijgt. Jongens tussen de vier en de negen jaar hebben een gemiddelde calorieën behoefte van 1500 calorieën en vanaf hun tiende levensjaar 2200 calorieën. Voor meisjes liggen die aantallen ongeveer 100 calorieën lager. Het gaat er niet om dat je strikt de calorieën telt, maar het gaat er om dat er dagelijks niet meer calorieën worden gegeten dan dat er verbrand worden. Een lange periode meer calorieën eten dan nodig, vergroot de kans op overgewicht.

Voor zowel meten en wegen als voor het bijhouden van calorieën geldt wel, het mag nooit een obsessie worden! In de gaten houden is iets anders dan de volledige controle over willen hebben.

Risico’s

Kinderen met overgewicht hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en hart- en vaatziektes. Daarnaast neemt, naarmate kinderen ouder worden, de kans op herstel van overgewicht af. Dat betekent dat ze minder snel weer op een gezond gewicht komen. Net als de kans op spontaan herstel. Kinderen zullen dan meer moeite moeten doen om af te vallen.

Tips

We willen allemaal dat ons kind gezond is en daar kun je gelukkig zelf al heel wat aan doen!

  • Laat je kind minimaal 60 minuten op een dag bewegen.
  • Ga samen met de fiets naar school of naar de sportclub.
  • Zoek samen met je kind een leuke sport uit.
  • Laat je kind veel buitenspelen.
  • Vraag vriendjes of vriendinnetjes te spelen en ga naar buiten.
  • Bedenk activiteiten die je met het hele gezin of die je kind met vriendje of vriendinnetjes buiten kunt doen.
  • Kies voor gezonde eetgewoontes (groente, fruit en volkorenproducten).
  • Eet gevarieerd. Wissel geregeld van groente, fruit en volkorenproducten.
  • Kies voor magere producten (magere vlees en magere of halfvolle melkproducten).
  • Zorg dat je kind voldoende water drinkt op een dag (een liter per dag).

Meld je kind aan voor het overgewicht traject van GroeiZelf! Bewust worden, bewust zijn en bewust kiezen! Samen gaan we mijlpalen behalen, een positieve ervaringen opdoen en een gezondere levensstijl creëren en volhouden!