Onzekerheid bij kinderen is heel normaal!

Iedereen is weleens ergens onzeker over. Soms is het een moment, soms een dag en soms een langere tijd. Ook veel kinderen ervaren onzekerheid. In principe is het een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Alleen wanneer het een langere tijd aanhoudt kan het als vervelend aanvoelen en kan het invloed hebben op het leven van je kind. Maar wat is onzekerheid precies en wanneer is het zorgelijk? In dit blog neem ik je mee in wat er verstaan wordt onder onzekerheid en wanneer het zorgelijk is. Daarnaast zal ik weer tips geven om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is het gevoel van twijfel aan jezelf of over de dingen die je doet. Iedereen twijfelt weleens ergens over. Het is niet erg om te twijfelen of soms onzeker te zijn. Het is menselijk en bij kinderen een onderdeel van hun ontwikkeling. Door soms wat onzeker te zijn bouw je ook aan je zelfvertrouwen. Alleen wanneer je veel twijfelt kan het je in de weg zitten en gaat het knagen aan je zelfvertrouwen. En dat is wat er aan de hand is bij onzekerheid. Je twijfelt heel veel over jezelf of over beslissingen die je moet maken.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Een kind die zelfverzekerd is gaat makkelijker nieuwe uitdagingen aan en durft fouten te maken. Toch is het hebben van zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend. Een kind wordt namelijk niet geboren met zelfvertrouwen.

Een kind ontwikkelt een bewustzijn over zichzelf en de wereld, ook wel het zelfbeeld. Hoe ouder het kind wordt, hoe bewuster het van zichzelf en de omgeving wordt. Wanneer het kind geliefd wordt door zijn ouders en de ouders trots zijn op het kind, houdt het kind ook sneller en meer van zichzelf. Het krijgt vertrouwen in zichzelf, waardoor het zelfvertrouwen ontwikkelt. Wanneer het kind geen vertrouwen in zichzelf heeft, wordt het onzeker. Het kan daardoor een laag zelfbeeld ontwikkelen. Een kind met een laag zelfbeeld denkt negatief over zichzelf en is daardoor onzeker. Net als het zelfbeeld, ontwikkelt het zelfvertrouwen gedurende het leven.

Is onzekerheid zorgelijk?

Nee het is niet zorgelijk. Onzekerheid hoort er nou eenmaal bij. Iedereen is wel eens onzeker, zo ook kinderen. Nieuwe dingen zijn spannend en fouten maken hoort erbij. Het is daarom niet erg als een kind weleens onzeker is. Maar het kan wel in de weg gaan zitten als de onzekerheid steeds erger wordt. Als de onzekerheid het dagelijks functioneren in de weg zit, kan het zorgelijk zijn. Het is dan belangrijk om het zelfvertrouwen te vergroten en aandacht te besteden aan de onzekerheid. Maar nogmaals, onzekerheid is helaas een onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Het is dus niet zorgelijk, zolang het je kind niet in de weg zit.

Help, de onzekerheid zit mijn kind in de weg. Vergroot het zelfvertrouwen door middel van deze tips!

  • Laat je kind merken dat je vertrouwen in hem of haar hebt.
  • Sluit aan bij de ontwikkeling van je kind en verwacht niet meer van je kind dan dat passend is bij zijn of haar ontwikkeling.
  • Neem de tijd, ga in gesprek en luister naar je kind. Stel vragen over de dag, over zijn of haar ervaringen en over zijn of haar gevoelens.
  • Geef korte en duidelijke complimenten over bijvoorbeeld de inspanning die je kind heeft gedaan in plaats van op het resultaat van zijn of haar handelen.
  • Leer dat fouten maken mag. Geef ook je eigen fouten toe en leer je kind hoe jij ermee bent omgegaan.
  • Probeer samen in oplossingen te denken en laat je kind zijn eigen oplossing oefenen.
  • Stimuleer en help je kind stap voor stap om moeilijkere situaties aan te gaan.

Wil je meer weten over het zelfbeeld van een basisschool kind en tips om een positief zelfbeeld te creƫren bij je kind? Klik dan hier!

Heb je naar aanleiding nog vragen over onzekerheid of wil je hulp bij de onzekerheid van jouw kind? Neem dan gerust contact op!