De voordelen en de nadelen van hoogsensitief zijn

Hoogsensitief zijn is niet altijd even makkelijk. Naast dat hoogsensitief zijn veel voordelen heeft, kent het ook  nadelen. Veel hoogsensitieve mensen voelen zich anders dan anderen en willen soms ‘even gewoon zijn’. Maar wat maakt hoogsensitief zijn zo mooi? In dit blog geef ik jou de voordelen en de nadelen van hoogsensitief zijn. Ik begin met de nadelen, zodat we kunnen afsluiten met een goed gevoel en met de voordelen in ons achterhoofd.

Nadelen van hoogsensitiviteit

Helaas kent hoogsensitief zijn ook nadelen. Doordat hoog sensitieve personen meer openstaan voor prikkels van buitenaf, raken ze eerder overprikkeld/van slag. Dit is vooral wanneer ze langdurige intense en grove prikkels te verwerken krijgen, zoals veel lawaai, mensenmassa’s en felle lichten.

Mensen die hoogsensitief zijn raken gemakkelijker overprikkeld en hebben daarom tijd en rust nodig om te herstellen.  Het is daarom belangrijk dat je een plek in huis hebt waar je je terug kan trekken.

Wanneer je dus langdurig wordt blootgesteld aan prikkels van buitenaf, raak je sneller overprikkeld. Door de moderne maatschappij waarin een drukke en gejaagde levensstijl eerder regel is dan standaard, loop je sneller kans op overprikkeling. Op tijd je rust nemen is dus belangrijk. Helaas lukt dat niet altijd, waardoor overspannenheid of een burn-out op de loer ligt. Hoog sensitieve mensen hebben een hogere kans op een burn-out dan de gemiddelde mensen.

Niet alleen veel lawaai, mensenmassa’s of felle lichten kunnen voor overprikkeling zorgen. Ook mensen die niet oprecht zijn, kunnen voor overprikkeling zorgen. Hoogsensitieve mensen voelen meteen wanneer iemand niet oprecht is of liegt. Als ze zichzelf hier niet goed tegen beschermen kan er heel veel energie gaan stromen, waardoor ze intens moe worden.

Net als mensen die niet oprecht zijn of liegen, kan tv kijken of het lezen van de krant veel energie kosten. Het gaat dan voornamelijk om heftig nieuws, als (oorlog)geweld of  nieuws dat geen goede afloop heeft. Er komt dan zoveel energie en emoties bij elkaar, waardoor een hoogsensitief persoon overweldigend raakt en van slag raakt.

Voordelen om hoogsensitief te zijn

Gelukkig kent hoogsensitief zijn naast de nadelen ook heel veel voordelen! Soms kost het veel tijd en moeite om deze voordelen in te zien, maar als je dat eenmaal heb gedaan dan pluk je daar mooi de vruchten van en maakt het je leven rijker.

Hoogsensitieve mensen kunnen intens genieten van kunst, muziek en de natuur, waardoor ze sneller geëmotioneerd en ontroerd raken. Dit zie jij misschien niet als een voordeel, maar dat is het wel! Daardoor kan je makkelijker weer tot rust komen. Na een dag met veel prikkels kan het helpen om door de natuur te lopen of fijne muziek te luisteren waar je ontspannen van wordt. Hierdoor kun je jezelf weer opladen, ofwel ontprikkelen. Je weet vaak beter dan anderen hoe je jezelf weer een fijn gevoel kan geven en jezelf een rustmoment kan gunnen. Hoogsensitieve mensen kennen hun eigen lichaam namelijk heel goed. Ze kunnen goed naar hun eigen lichaam luisteren, weten vaak precies wat zich in hun lichaam afspeelt en wat het lichaam nodig heeft.

Daarnaast zijn ze opmerkelijker dan andere mensen. Ze zijn zeer gevoelig voor sfeer, emoties en stemmingen van andere mensen. Hierdoor zijn ze sterk verbonden met andere mensen, voelen ze anderen haarscherp aan en begrijpen ze anderen vanuit hun hart.

Tevens zijn hoogsensitieve mensen fijngevoelig en zeer empathisch. Ze hebben oog voor detail, neemt de dingen subtieler en intenser op. Dit uit zich vaak in perfectionisme, maar het levert hen ook veel op. Zo kijken ze vaker vooruit en signaleren daarmee mogelijke gevaren en problemen. Daarnaast zullen ze snel opmerken als iemand niet goed in zijn of haar vel zit of als er iets veranderd is. Ze kunnen goed luisteren en voelen mensen aan, waardoor mensen zich enorm begrepen voelen.

Hoogsensitieve mensen zijn vaak intelligent. Ze beschikken vaak over een rijke fantasie en belevingswereld, maar zijn ook erg nieuwsgierig en leergierig. Ze zijn creatief en vindingrijk. Dit uit zich vaak in schrijven, schilderen, dansen, muziek maken, maar ook in het doelgericht en oplossingsgericht werken.

Zonder het te weten heb je een sterk innerlijk weten, waar je op kan en mag vertrouwen. Hierdoor voel je dingen sneller aan, heb je meer gevoel van verbondenheid en is er meer begrip en betrokkenheid bij de wereld om je heen.

Zie jij na het lezen van dit blog toch echt alleen maar de nadelen en wil je graag de voordelen omarmen? Neem dan gerust contact op!

Wil je weten of jij echt hoogsensitief bent? Doe dan hier de hoogsensitief test!