Hoogsensitieve sensatiezoekers
Soms twijfelen ouders weleens eraan of hun kind hoogsensitief is, omdat het kind ook zo graag van sensatie houdt. Het lijken twee totaal verschillende werelden, maar toch komen ze vaker voor dan we denken. In dit blog neem ik je mee in de wereld van hoogsensitief zijn en behoefte hebben aan sensatie. Wat is die sensatie, wat houdt hoogsensitieve sensatiezoekers in en hoe ga je om met deze twee totaal verschillende werelden?
Hoogsensitief en sensatie
Veel mensen denken bij hoogsensitief aan iemand die introvert is, niet van prikkels houdt en erg op zichzelf is. Toch heeft 10% van de mensen die hoogsensitief zijn behoefte aan sensatie. Net als alle karaktereigenschappen kent hoogsensitiviteit verschillende vormen. Ondanks de grote verschillen wordt de vorm met sensatie ook hoogsensitief genoemd, omdat deze mensen overprikkeld raken van te veel prikkels. Voor hen is dan alles te veel, krijgen ze emotionele uitbarstingen en willen ze zich graag terugtrekken. Dit zijn niet de ‘standaard’ hoogsensitieve mensen (HSP’ers), maar hoogsensitieve sensatiezoekers (HSS).
Hoogsensitieve sensatiezoekers
Hoogsensitief zijn en toch behoefte hebben aan sensatie, dat zijn hoogsensitieve sensatiezoekers. Ze leven met een voet op de rem en een voet op het gaspedaal. Ze hebben een sterke behoefte aan prikkels en stimulatie. En ze zijn vaak op zoek naar avontuur en opwinding, maar hebben ook meer dan gemiddeld tijd nodig om tot rust te komen.
Hoogsensitieve sensatiezoekers worden vaak verward met impulsieve mensen, maar er is een groot verschil tussen deze twee. Impulsieve mensen denken vaak niet na over de gevolgen en handelen zonder na te denken. Hoogsensitieve sensatiezoekers denken, net als hoogsensitieve mensen, eerst goed na over de gevolgen van hun acties voordat ze handelen. Daarnaast gaan ze vaak af op hun gevoel. Als iets niet goed voelt, zullen ze niet zo snel handelen.
Hoogsensitief kind en toch behoefte aan sensatie
Dit kan heel lastig zijn. Je kind wil graag op avontuur gaan, heeft ontzettend veel behoefte aan prikkels en opwinding, maar tegelijkertijd is hij of zij ook gevoeliger dan anderen voor prikkels, waardoor het overprikkeld kan raken. Dit kan regelmatig een innerlijke strijd opleveren. Je ziet dan je kind worstelen met zichzelf. Wat moet hij of zij nu doen? Of je kind gaat toch zijn eigen grens over, met als gevolg dat hij of zij overprikkeld is. Je hoort je kind vaak in zulke situaties zeggen: ‘Ja, maar…’ of ‘Ik wil dit wel, maar…’. De nieuwsgierigheid naar sensatie overwint vaak het hoogsensitieve. Hierdoor kan je kind regelmatig uitgeput en emotioneel in de war zijn. De worsteling is dan letterlijk zichtbaar.
Eigenschappen van hoogsensitieve sensatiezoekers
Hoogsensitieve kinderen die toch behoefte hebben aan sensatie zijn vaak snel verveeld. Ze zijn constant op zoek naar nieuwe uitdagingen, activiteiten en spanning. Ze willen die grens opzoeken en kijken hoe ver ze kunnen gaan, wat vaak resulteert in wisselende emoties en overprikkeling. Hun wilskracht is groot en ze kunnen duidelijk maken wat ze wel en niet willen. Hier zullen ze ook voor gaan, waardoor ze behoorlijk ongeduldig en driftig kunnen zijn. Ze zijn dan ook vaak een tikkeltje eigenwijs. Hoogsensitieve kinderen die toch behoefte hebben aan sensatie komen vaak extravert en zelfverzekerd over, maar dat is echter niet altijd het geval. Ze kunnen behoorlijk met zichzelf in de knoop zitten, omdat de eeuwige strijd tussen rust en sensatie gaande is. Daarnaast kunnen ze behoorlijk hunkeren naar rust en hun eigen bubbel, terwijl ze niet zo overkomen. Ze hebben vaak moeite met het erkennen van hun gevoelige kant, omdat ze zichzelf en hun gevoel kunnen overschreeuwen. Het ene moment is je kind actief en vol enthousiasme, en het andere moment trekt hij of zij zich terug en heeft behoefte aan stilte.
Tips om een hoogsensitief sensatiezoekend kind te helpen
Ken de grenzen van je kind
Ga samen op zoek naar waar de grens ligt voor overprikkeling. Hoeveel sensaties en opwinding kan je kind aan op een dag? Wat zorgt er uiteindelijk voor dat je kind overprikkeld raakt? Wanneer is zijn of haar grens bereikt en wat geeft juist energie? Zoek die grens samen op en probeer deze voor/samen met je kind te bewaken. Op deze manier heeft je kind meer balans in zijn of haar leven.
Plan herstelperiodes in
Als je die grens eenmaal weet, zorg er dan voor dat je standaard herstelperiodes instelt. Is je kind bijvoorbeeld na een dag school moe, maar wil het wel meteen buitenspelen? Soms is het dan verstandig om eerst een kwartiertje/halfuurtje rustig wat te eten en drinken, voordat het weer verder gaat. Lees in dit blog tips om te ontspannen.
Zorg voor balans
Door een agenda bij te houden en dingen goed te plannen, weet je kind waar hij of zij aan toe is en wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit geeft rust en vermindert de kans op overprikkeling. Het is ook belangrijk dat je in de planning de herstelmomenten inplant. Die herstelmomenten zorgen juist voor de balans op de dag.
Creƫer een rustruimte in huis
Dit kan de slaapkamer van je kind zijn of de bank. Deze ruimte heeft je kind nodig om zichzelf terug te kunnen trekken tijdens de herstelperiode. Even relaxen en opladen om zich weer klaar te maken voor de volgende sensaties. Bespreek met je kind welke plekken in huis hij of zij fijn vindt om dit te kunnen doen.
Ga de natuur in!
Dat is zo’n fijne manier om te ontspannen. De natuur geeft namelijk hoogsensitieve mensen rust. Het groen, de geluiden, het windje en de rust zorgen voor de balans tussen het bomen klimmen en rennen.
Zorg voor voldoende slaap
Er gebeurt heel wat in het lichaam van een kind dat hoogsensitief is en toch behoefte heeft aan sensatie. Het heeft tijd nodig om te herstellen en als je uitgerust bent, kun je beter tegen prikkels en kun je gemakkelijker je emoties herkennen.
Bespreek emoties
Als je ziet dat je kind een strijd levert met zichzelf, ga dan het gesprek aan. Bespreek wat je ziet en vraag wat je kind ervaart. Ga in gesprek over welke emoties daarbij komen kijken. Op die manier leert je kind welke emoties er allemaal in zijn of haar lichaam zitten. Dit is vaak een hele puzzel voor iemand die hoogsensitief is en toch behoefte heeft aan sensatie. Het gaat allemaal door elkaar en door het te ontleden krijgt je kind meer duidelijkheid en dus rust.