Leuke buitenactiviteiten voor jou en je kind (met overgewicht)

In Nederland heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht. Dit is wat GroeiZelf wil voorkomen en aanpakken. Er zijn heel veel leuke activiteiten die je buiten kunt doen, maar als je het niet gewend ben is het moeilijk om ze te bedenken. Daarom beschrijf ik in dit blog leuke activiteiten die je samen met je kind buiten kunt doen. Net die extra beweging die je kind (met overgewicht) nodig heeft.

1. Maak een boswandeling

Nederland is wat dat betreft een heel mooi land. We hebben heel veel duinen en bossen. Een leuk uitje hoeft daardoor niets te kosten! In het bos kun je verschillende routes kiezen om te wandelen. Bij de ingang van het bos staat een groot bord van de PWN met daarop de looproutes en het aantal kilometers. Ik zou met jonge kinderen voor de korte route kiezen. Onderweg kun je het nog extra leuk maken door goed te luisteren naar de vogels en je kunt kijken of je verschillende vogels kunt horen. Ga in de herfst op zoek naar eikeltjes, dennenappels of zoek verschillende bladeren van de bomen.

2. Loop de kabouterroute

Er zijn in verschillende bossen in Nederland kabouterroutes te vinden. Dit maakt een boswandeling nog leuker! Onderweg kun je dan samen met je kind op zoek gaan naar de kabouters die verstopt zijn in het bos.

3. Maak een strandwandeling

Als je dichtbij het strand woont, of naar een strand toe kan, maak dan een strandwandeling. Dit kan elk moment van de dag! Zoek ondertussen schelpen of neem een netje mee en ga visjes proberen te vangen!

4. Ga naar een speeltuin

Sommige speeltuinen zijn gratis, sommige vragen een kleine vergoeding, maar zoek een leuke speeltuin! Laat je kind lekker de hele dag spelen, misschien met een vriendje of vriendinnetje of met een broertje of zusje. Kies een speeltuin uit waar je zelf ook fijn kunt zitten, zo houd je het zelf ook langer vol. Neem de tijd en wees lekker buiten!

5. Insecten bingo

Ga met een insectenpotje en een vergrootglas op onderzoek uit in de tuin op zoek naar insecten. Zoek onder stenen, boomstammen of bloempot. Draai tegels om of zoek tussen de plantjes. Lukt het jou om alle insecten van de bingokaart af te strepen?

6. Fietstocht maken

Net als dat er veel wandelroutes zijn, zijn er ook verschillende fietsroutes, die kun je overal op internet wel vinden bij jou in de buurt! Of maak van het snel even boodschappen doen een uitje. Laat de auto staan en pak samen de fiets.

7. Voetballen

Ga voetballen met je kind! Er zijn verschillende spelletjes die je kunt doen. Zo is er flessenvoetbal. Iedereen vult een fles met water en probeert deze om te schieten. Wie heeft zijn fles als eerste leeg? Of speelblokjes voetbal. Iedereen krijgt drie blokjes. Degene die het langste zijn drie blokjes overeind houdt, wint.

8. Stoepkrijten

Met stoepkrijt kun je leuke dingen doen. Je kunt je kind gewoon buiten laten tekenen op de grond, maar je kunt ook activiteiten tekenen op de grond. Zo kun je een hele lange hinkelbaan maken. Daar kun je overheen hinkelen of met een steen op een van de cijfers gooien. Waar de steen op landt daar mag je niet op springen. Zo kun je het steeds moeilijker maken door meerdere stenen te gooien op het veld.

Tevens kun je met stoepkrijt een looplijn maken. Dit kan een rechte lijn zijn, maar het kan ook een lijn zijn met verschillende bochten en rondjes.

9. Hindernis

Maak een hindernisbaan. Bedenk allemaal obstakels waar je kind overheen, onderdoor of langs moet lopen, rennen of klimmen. Je kunt dit zelf doen met attributen die je buiten of binnen hebt staan.

10. Touwtje springen

Wie kent het niet? Heel simpel, een of twee mensen draaien het touw en de ander probeert er zoveel mogelijk overheen te springen. Ben je alleen? Maak een uiteinde van het touw aan een lantaarnpaal of een boom vast!

Kortom, er zijn genoeg leuke activiteiten die je kind met overgewicht in beweging brengt! Veel zal je vroeger zelf ook gedaan hebben en andere activiteiten zijn nieuw en vragen daardoor meer inspanning. Maar allemaal met hetzelfde doel: een kind met overgewicht in beweging krijgen om het gewicht onder controle te houden!

GroeiZelf biedt een overgewicht traject aan. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op!