Kind met overgewicht? Maak een boswandeling!

In mijn vorige blog beschreef ik tien buitenactiviteiten die je kind (met overgewicht) meer in beweging brengt. Daarin beschreef ik dat onder andere een boswandeling maken leuk is om te doen. Echter blijkt uit onderzoek dat het niet alleen leuk, maar ook nog  supergezond is! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zelfs alleen al kijken naar de natuur effect heeft op onze gezondheid. Het blijkt dat we sneller herstellen, minder complicaties hebben en minder pijnmedicatie nodig hebben. Laat staan wat wandelen in de natuur met je doet! Het is dus niet alleen leuk om in het bos te wandelen, het is ook nog eens goed voor jullie samen! In dit blog neem ik je daarom mee waarom in het boswandelen niet alleen leuk is voor extra beweging, maar ook nog eens zo goed voor jullie is!

1. Fysieke gezondheid

Wandelen in de natuur is niet alleen leuk en goed voor je lichaamsbeweging, het heeft nog veel meer voordelen. De natuur geeft je veel zuurstof, wat niet alleen goed is voor je bloeddruk en je hartritme, maar het zorgt ook voor een goed slaapritme! Tevens heeft het een positief effect op je immuunsysteem en andere klachten, zoals nek- en rugklachten, darmstoornissen, migraine en duizeligheid.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die veel bewegen in de natuur, zich krachtiger voelen en meer energie hebben daardoor haal je meer voldoening, plezier en motivatie uit het bewegen in de natuur.

2. Mentale gezondheid

Bewegen in de natuur heeft niet alleen een positieve invloed op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale gezondheid. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van de natuur op je geestelijke gezondheid. Uit die onderzoeken blijkt dat de natuur helpt om te herstellen van stress, waardoor je ook weer beter kan relativeren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de natuur ook bijdraagt aan het verminderen van angst- en depressiegevoelens.

3. Beter voor het concentreren

Verder heeft het wandelen in de natuur ook een positieve invloed op je geheugen. Wanneer je merkt dat jij of je kind overprikkeld is, kun je het beste je brein blootstellen aan een herstellende omgeving. En laat dat nou net de natuur zijn! Het herstelt niet alleen je brein, maar het vergroot ook je concentratievermogen. De invloed van de natuur heeft zelfs effect op het concentratievermogen van kinderen met ADHD. Het blijkt dat wanneer kinderen met ADHD 20 minuten blootgesteld worden aan de natuur, dat ze zich beter kunnen concentreren.

Tevens heeft de natuur een positief effect op je creatieve vermogen. Bij mensen die vier dagen in de natuur doorbrengen, wordt  het probleemoplossend en creatieve vermogen verbeterd met wel 50 procent.

Kortom, wandelen in het bos is niet alleen leuk voor een kind met overgewicht, maar nog eens supergezond voor jullie samen! Naast lichaamsbeweging, krijgt je fysieke als mentale gezondheid een flinke boost en ga je er nog eens beter van concentreren!

Mocht je dus vastlopen tijdens je werk of merken dat je kind niet de aandacht bij een opdracht kan houden, ga de natuur in! Kun je niet de natuur in, alleen al kijken naar natuurplaatjes heeft al een positief effect op ons lichaam. Maar bewegen is gezond!

Wil je graag hulp om het overgewicht van je kind onder controle te houden? GroeiZelf biedt een overgewicht traject aan! Meld je aan of neem contact op!

Start overgewicht traject