10 tips om je kind om te leren gaan met complimenten

Het geven van complimenten is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Maar omgaan met complimenten kan voor een kind moeilijk zijn. Ze wuiven je compliment weg, zeggen dat het allemaal wel meevalt, halen hun schouders op of moeten lachen. Hoe geef je eigenlijk complimenten? Kun je teveel complimenten geven? En waarom is het geven van complimenten zo goed? In dit blog neem ik je mee in het geven van complimenten aan je kind en hoe je jouw kind kan leren omgaan met complimenten. 

Waarom complimenten geven aan je kind?

Net als wij vinden kinderen het fijn om complimenten te ontvangen. Al lukt het niet elk kind om met complimenten om te gaan. Als je misschien beter weet waarom je complimenten geeft en hoe je dit geeft is het voor je kind ook makkelijker om met complimenten om te gaan.

Door complimenten te geven bevorder je het zelfvertrouwen en motivatie van jouw kind. Je moedigt bepaald gewenst gedrag bij hem of haar aan en je bemoedigt hem of haar aan om nieuwe dingen te proberen, wat weer betekent dat je hem/haar helpt om een positief zelfbeeld te vormen!

Waarom complimenten niet worden geaccepteerd

Een kind dat moeite heeft met het omgaan van complimenten kan weinig zelfvertrouwen hebben. Je kind gelooft misschien niet in zichzelf of heeft een lage eigenwaarde. Het kan ook zijn dat je kind voor zichzelf de lat hoog heeft liggen. Het vindt zichzelf dan niet goed genoeg. Als jij dan een compliment geeft om dit te compenseren kan het voor je kind een ongeloofwaardig compliment zijn. Het zal jouw compliment dan niet accepteren.

Het kan ook zijn dat je teveel complimenten geeft, waardoor het de waarde verliest. Of dat je een compliment geeft met teveel oordeel erin. Je kind leert daardoor dat resultaat belangrijk. Als het resultaat dan niet behaald is, komt de compliment niet meer geloofwaardig over.

Je kind leren omgaan met complimenten

Je wilt natuurlijk dat je kind jouw fijne compliment ontvangt en dat je kind leert omgaan met het compliment. Door de volgende tips te gebruiken help je jouw kind om complimenten makkelijker te ontvangen.

  1. Laat je kind zichzelf een compliment geven

Soms is het makkelijker om je kind zichzelf een compliment te laten geven. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: ‘Hoe vind je dat je het zelf hebt gedaan?’ en dan sturen naar een positief antwoord. Je kan ook letterlijk vragen: ‘Als je jezelf een compliment over dit zal geven, wat zou jij dan zeggen?’.

  1. Geef een indirect compliment

Vertel aan iemand anders wat je zo waardeert aan of goed vindt van jouw kind, terwijl je kind het kan horen of erbij zit. Het compliment kan zijn dan: ‘… heeft zo goed haar best gedaan om zichzelf aan te kleden!’ of ‘… is vandaag zonder te huilen naar school gegaan!’. Het compliment is dan niet meteen gericht op je kind, waardoor het vaak makkelijker is om het compliment aan te nemen.

  1. Vertel het compliment als jouw mening

Het kan makkelijker zijn om complimenten aan te nemen als het als een mening wordt gegeven. Je begint een mening vaak met ‘ik vind …’. Daardoor is het compliment ingepakt in een mening. Je kunt dan een compliment verwoorden als volgt: ‘Ik vind dat jij heel goed kunt tekenen’. Als je kind dit wegwuift, kun je zeggen: ‘Dat is mijn mening’.

  1. Maak het compliment specifiek gericht op jouw kind

Een compliment heeft meerwaarde als het iets is wat je niet tegen iedereen zomaar zegt. Vertel specifiek wat je waardeert of zo goed vindt aan jouw kind, bijvoorbeeld: ‘Ik vind het zo goed dat je altijd maar doorzet. Je bent echt een doorzetter.’.

  1. Maak het compliment beschrijvend

Het helpt vaak als je een compliment meer beschrijvend geeft. Je kunt bijvoorbeeld beschrijven wat je ziet. Dat zorgt er vaak voor dat het compliment meer door het kind zelf gevoeld wordt en ze kunnen op deze manier er vaak beter mee omgaan. Een voorbeeld van beschrijvend complimenteren is: ‘Ik zag dat je het moeilijk vond om naar school te gaan, maar toch ben je zonder huilen naar binnen gegaan! Ik vind dat erg knap van jou!’.

  1. Maak je complimenten niet te groot

Probeer de complimenten niet te groot te maken en blaas het niet op. Natuurlijk mag je bij een mijlpaal wat uitbundiger zijn met je compliment. Maar over het algemeen zijn kleine en korte complimenten makkelijker te ontvangen.

  1. Geef niet te veel complimenten

Vaak zijn we geneigd om veel complimenten te geven als een kind het moeilijk vindt om complimenten aan te nemen. Je denkt dan dat je kind leert om te gaan met complimenten, maar helaas werkt dit vaak niet. Het kind gaat het dan als een gewoonte zien en leert er dan juist niet mee omgaan. Het complimenten geven verliest dan zijn waarde.

  1. Bespreek waarom complimenten gegeven worden

Bespreek met je kind dat je merkt dat hij of zij het moeilijk vindt om complimenten te ontvangen. Leg vervolgens uit waarom jij het wel wil doen en belangrijk vindt. Je kunt ook vragen hoe hij of zij het prettiger zou vinden om een compliment te krijgen.

  1. Gebruik een ‘trots-pot’

Dit is een handig hulpmiddel om jouw kind te leren om zichzelf complimenten te geven. Je kunt een pot pakken, desnoods samen versieren en elke dag of een keer in de week vragen aan je kind waar hij of zij trots op is. Dit schrijf je op en stop je in de pot. Ook jij kunt complimenten omschrijven voor je kind. Zo verzamelen jullie allemaal complimenten.

  1. Bouw de manier van geven van complimenten op

Als je merkt dat je kind het echt heel lastig vindt om complimenten te ontvangen (en zelf niet kan aangeven hoe hij of zij dit zou willen), bouw dan de manier van complimenten geven op. Begin bijvoorbeeld met eerst aan zichzelf complimenten te geven, dan indirecte complimenten te geven, vervolgens beschrijvend, daarna als een mening en als laatste pas direct op je kind gericht.

Succes en ik weet zeker dat jullie het kunnen! Samen groeien is altijd fijn🌸

Mocht je nog vragen hebben over dit blog, neem dan gerust contact op!