Hoe herken je een hoogsensitief kind?

In eerdere blogs heb ik al beschreven wat hoogsensitief is en welke kenmerken (per leeftijd) erbij horen. Toch krijg ik nog vaak de vraag, maar hoe kan ik nou snel zien of mijn kind hoogsensitief is? Ik merk wel dat hij of zij gevoeliger is dan andere kinderen, maar wat zijn nou echt dé kenmerken? In dit blog zal ik de meest herkenbare kenmerken van een hoogsensitief kind beschrijven! 

De 10 meest voorkomende kenmerken van een hoogsensitief kind

Een hoogsensitief kind heeft meerdere van onderstaande kenmerken. Wel is elk kind anders, maar over het algemeen vertonen hoogsensitieve kinderen allemaal wel een aantal van deze kenmerken. Elk kind laat het dus op zijn eigen manier zien, maar met deze kenmerken herken je snel of jouw kind hoogsensitief is.

Prikkelgevoelig

Een kind die hoogsensitief is, is gevoelig voor prikkels uit zijn of haar omgeving. Hij of zij heeft last van harde geluiden, houdt niet van drukke en onoverzichtelijke situaties, wil alle labeltjes uit zijn of haar kleren, omdat die zo ontzettend kriebelen of steken en kan erg last hebben van vreemde, stinkende en vieze geuren en smaken. Na een dag lang in prikkelende omgevingen is je kind vermoeid, heeft het een korter lontje en heeft het moeite om in slaap te komen. Verder is een hoogsensitief kind gevoelig voor pijn. Pijn ervaart het intenser en het kan hier behoorlijk last van hebben.

Intens

Omdat een hoogsensitief kind prikkelgevoelig is, komt informatie via zijn of haar zintuigen intenser binnen. Hierdoor beleeft het kind dingen intenser en kan het vaak genieten van de kleine dingen. Echter betekent het ook dat negatieve dingen intenser binnenkomen. Wanneer je boos wordt op jouw hoogsensitieve kind, kan dit veel harder binnen komen bij hem of haar dan bij een ander kind. Het kan vreselijk overstuur raken, terwijl jij eigenlijk voor je gevoel helemaal niet zo boos werd.

Opmerkzaam

Een hoogsensitief kind heeft oog voor detail. Die merk op dat je naar de kapper bent geweest, dat je een andere bril hebt of dat er iets veranderd is in huis. Alles en elk klein detail merkt hij of zij op.

Nieuwsgierig en welbespraakt

Een hoogsensitief is erg nieuwsgierig. Hij of zij wil alles tot in detail weten. Soms tot vervelends aan toe. Maar het stelt soms ook vragen aan je dat je denkt ‘Huh, denk je hier al over na?’. Ze kunnen zelf ook goed dingen uitleggen en verwoorden. De interesses, woorden en vragen zijn soms al heel ‘volwassen’.

Bedachtzaam

Het hoogsensitieve kind is dus erg bedachtzaam. Het denkt altijd net een stapje verder en stelt dus diepzinnige vragen. Hij of zij denkt na over de gevolgen van iets, maar hierdoor kan het soms lang duren voordat er een beslissing wordt genomen. Ze willen namelijk eerst alles goed bekijken voor ze iets doen.

Gevoelig voor de stemming van anderen

Een van de grootste, meest herkenbare en veelvoorkomende kenmerken bij hoogsensitieve mensen is gevoelig zijn voor de stemming van anderen. Ze voelen zich verdrietig als een ander verdrietig is en blij als iemand anders blij is. Een hoogsensitief kind neemt soms bewust of onbewust de gevoelens of stemming van een ander over. Het kan je kind soms vreselijk in de weg zitten, maar het is soms ook heel fijn. Hierdoor is een hoogsensitief kind zeer empathisch en kan het goed inleven in anderen. Het lijkt soms wel of het gedachten kan lezen.

Intuïtie

Hoogsensitieve kinderen reageren en handelen vaak vanuit hun intuïtie. Ze kunnen goed aanvoelen wat ze nodig hebben, wat belangrijk is of wat een ander nodig heeft. Ze vertrouwen vaak op hun intuïtie, voelen aan of iets goed voelt en handelen daaruit.

Moeite met veranderingen en verrassingen

Veel hoogsensitieve kinderen hebben moeite met veranderingen en verrassingen. Ze willen liever weten wat hen te wachten staat. Ze houden vaak ook erg van structuur, duidelijkheid en overzicht. Ze worden graag voorbereid op wat er komen gaat. Gebeurt dat niet dan kunnen ze van slag raken. Ze raken overstuur, krijgen huil- en driftbuien of worden boos.

Perfectionistisch

Helaas is perfectionistisch ook een kenmerk van hoogsensitief zijn. Een hoogsensitief kind wil het graag goed doen en legt de lat hoog voor zichzelf. Doet het liefst iets steeds opnieuw tot het helemaal goed is, anders is het niet tevreden. Het perfectionisme kan ook leiden tot faalangst. Een voordeel is wel, dat hun werk er vaak goed en verzorgd uitziet, maar ook dit kenmerk kan emoties hoog laten oplopen…

Ah, rust

Rust is echt heel fijn voor een kind die hoogsensitief is. Je merkt het vaak al aan een hoogsensitief kind. Het kiest vaak voor rustige omgevingen en rustige activiteiten. Iets waar weinig prikkels zijn en ze volledig zichzelf kunnen zijn. Ze kiezen vaak voor de natuur of voor boekjes lezen. In rustige omgevingen en bezig zijn met rustige acitiviteiten komen ze helemaal tot bloei.

Wil je hulp voor jezelf of voor jouw kind, om hiermee om te gaan? Neem dan gerust contact op!

Herken je jouw kind in deze kenmerken? Lees dan hier meer over hoogsensitiviteit.

Twijfel je nog steeds of je kind hoogsensitief is? Doe dan de hoogsensitief test!