Hoogsensitief Kind: Soepele Schoolstart!

De zomervakantie is een magische tijd vol plezier, vrijheid en ontspanning. Maar terwijl de dagen van zon en avontuur voorbijgaan, staat er weer een nieuwe uitdaging voor de deur: de terugkeer naar school. Voor elk kind kan deze overgang intens zijn, maar voor een hoogsensitief kind geldt dit al helemaal. De dagelijkse structuur, alle prikkels en sociale interacties op school kunnen behoorlijk overweldigend zijn voor een hoogsensitief kind. In deze blog neem ik je mee in hoe je je hoogsensitief kind kunt ondersteunen tijdens de overgang van vakantie naar school. Met wat voorbereiding, structuur en liefde kun je deze overgang soepel en positief laten verlopen!

Wat is hoogsensitief?

Een hoogsensitief kind heeft een uniek brein. Geluiden, geuren, emoties en prikkels van buitenaf worden dieper verwerkt. Wat voor andere kinderen misschien slechts details zijn, kan voor een hoogsensitief kind overweldigend zijn. Deze kinderen voelen vaak snel aan hoe anderen zich voelen, merken subtiele veranderingen op en kunnen intens genieten van de lente.

Hoewel hoogsensitiviteit soms uitdagingen met zich meebrengen, is een mooi persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief kind heeft een groot inlevingsvermogen, is creatief en opmerkzaam. Deze gevoeligheid maakt het kind uniek en waardevol, maar dat betekent dat ze tijdens grote overgangen en nieuwe situaties, zoals de start van een nieuw schooljaar, extra liefde en ondersteuning kunnen gebruiken.

Een kleurrijke wereld

Na een zomer vol rust en chill momenten kan de start van school aanvoelen als een grote kleurrijke wereld met veel geuren, kleuren, geluiden en drukte. Dat maakt de wereld leuk en mooi, maar voor een hoogsensitief kind kan het overweldigend zijn. Een hoogsensitief kind heeft moeite met het verwerken van prikkels, waardoor overprikkeling kan ontstaan. Je kind kan extreem boos worden of juist een huilbui krijgen.

Sociaal doen

De eerste schooldag is vaak een mix van vreugde en spanning. Voor een hoogsensitief kind kunnen alle sociale interactie best heftig zijn. Ineens weer communiceren in een drukke en grote groep. Alle voelsprieten gaan weer af, je wil meedoen met de groep, leuk zijn voor je vrienden en er zijn weer ruzies. Vaak zie je dat hoogsensitieve kinderen zich op school ‘groothouden’ en thuis dan moeten ontladen van onder andere die sociale interactie.

De kunst van presteren

Een nieuw schooljaar betekent ook nieuwe uitdagingen en verwachtingen. Een hoogsensitief kind kan snel overweldigd raken door de druk van toetsen, huiswerk en prestaties. Doordat een hoogsensitief kind alles zo intens voelt, kan zelfs de kleinste opmerking van iemand anders hem of haar diep raken. Dit kan ertoe leiden dat het de lat steeds hoger legt om te voorkomen dat het gekwetst wordt of fouten maakt. Het is belangrijk om je kind te herinneren aan dat het leren net zo belangrijk is als het eindresultaat.

Voorbereiden is belangrijk

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen genieten van de vrijheid en minder gestructureerde omgeving. De terugkeer naar school kan daardoor voor een hoogsensitief kind overweldigend zijn. Ze moeten zich weer aanpassen aan de groep, de sociale interacties, de drukte en verwachtingen van het schoolleven. De overgang van vakantie naar school kan leiden tot een aantal uitdagingen voor een hoogsensitief kind. Door alle geluiden van pratende kinderen, de schoolbel, de hoeveelheid informatie en interacties kunnen leiden tot overprikkeling. Maar ook de verandering van routine kan verwarrend en stressvol zijn. Net als de verwachtingen die docenten, ouders en/of het hoogsensitieve kind zelf heeft over school en prestaties. Daarom is voorbereiden er belangrijk.

Terug in het schoolritme

Structuur en duidelijkheid is erg fijn voor een hoogsensitief kind. Begin daarom al een week van tevoren langzaam met het opnieuw introduceren van het schoolritme. Dit betekent bijvoorbeeld dat je het bedtijdritme weer gaat aanpassen aan de schooltijden. Voor een hoogsensitief kind is voorspelbaarheid erg fijn, omdat het helpt zich veilig en rustig te voelen.

Maak de voorbereiding en het schoolritme leuk door samen de schoolspullen in orde te maken. Leuke dingen voor school te maken en misschien wel een nieuwe outfit. Bespreek hoe je als ouder het schoolritme voor ogen hebt, maar vraag ook vooral hoe je kind erover denkt. Door betrokken te zijn, te luisteren en te helpen kan je eventuele spanning rondom de terugkeer naar school verminderen.

Lekker chillen

Zorg voor rustmomenten op de dag. Is het handig als je hoogsensitieve kind uit school komt en meteen op zijn of haar telefoon, iPad, computer of PlayStation gaat? Even een rustmoment is vaak erg belangrijk om te ontladen. Drink lekker samen een kopje thee en praat rustig over de dag. Kijk ook wanneer je kind dit rustmomentje op school kan pakken. Soms is even naar de wc gaan al voldoende. Plan niet alle dagen helemaal vol en kijk ook naar leuke en relaxte activiteiten voor het weekend of tijdens het spelen met vrienden.

Veilige haven

Thuis is een fijne, vertrouwende en belangrijke plek voor je kind. Een plek waar hij of zij zich terug kan trekken wanneer het overprikkeld is. Zorg voor een rustig, gezellige en knusse plek waar hij of zij zich terug kan trekken om weer even helemaal op te laden. Dit kan met kussens zijn, maar ook gewoon de bank of de slaapkamer waar je kind ongestoord kan lezen of muziek luisteren.

Kletsen

Regelmatig even samen zitten en kletsen over hoe je kind zich voelt, zorgt voor rust en een geordend gevoel in het hoofd van je hoogsensitieve kind. Zo weet je kind dat hij of zij altijd bij je terecht kan en kunnen jullie samen oplossingen bedenken voor zijn of haar emoties. Maar ook kletsen over leuke dingen is belangrijk! Ervoor je kind zijn en een goed gesprek doet vaak wonderen!

Teamwork

Je kan natuurlijk ook de leerkracht betrekken bij jullie plan. Dit kan helpen om je hoogsensitieve kind minder overprikkeld thuis te laten komen. Kijk samen wat school kan betekenen in het voorkomen van overprikkeling. Samen een team zijn zorgt ervoor dat je kind zich goed voelt en zichzelf kan zijn op school!

Ieder kind is uniek

Onthoud dat ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkelingen en aanpassingen maakt. Wees geduldig, en bied een veilig en ondersteunende omgeving waarin je kind zich veilig voelt om zijn of haar gevoelens te delen en kan groeien.

Extra steuntje nodig?

Als je merkt dat je hoogsensitieve kind gestrest of angstig is, de lat hoog legt of even niet meer weet hoe het kan ontprikkelen, neem dan gerust contact op!